Поиск по этому блогу

пятница, 21 ноября 2008 г.

...Прем'єр погрожує пальчиком на публіку

Любов ОЛЬЖИНА
оглядач

Видит горы и леса,
Облака и небеса.
Но не видит ничего,
Что под носом у него.
Даниїл Хармс


В кінці минулого тижня мешканці України отримали підтвердження - криза таки грянула. Особливо, мабуть, це помітили ті, хто з різних причин часто буває клієнтом аптечних кіосків. А трапилося ось що: 17 жовтня ціни на більшість медикаментів підскочили мало не на третину, а на деякі найменування - майже на 70 відсотків. От тільки чи насправді тут винна криза?

Громадянам так до ладу і не пояснили, чому трапився цей аптечний стрибок. За інформацією Мінохоронздоров'я, нібито винні українські дистриб'ютори, які через коливання курсів на валютному ринку побоялися втратити прибуток і заявили ціну в гривнях із запасом. Інші ж джерела говорять, що українські розповсюджувачі просто вирішили нажитися на кризовій обстановці, виставивши захмарні цінники, які згодом можна виправдати зовнішніми економічними чинниками.

Як би там не було насправді, а в конфлікті з'явилася третя сторона, крім розчарованих споживачів і спритних дистриб'юторів. Цією третьою складовою стала Юлія Володимирівна Тимошенко, яка наступного ж дня під час позачергового засідання Кабміну пообіцяла навести порядок із цінами і, який жах, назвати "прізвища політиків, які давали команди сьогодні заробляти на людському горі, заробляти на фінансовій кризі і необґрунтовано підвищувати ціни на лікарські препарати".

Складається враження, що несподівана для Тимошенко тяга до гласності є результатом якогось помутніння зору Прем'єра. Мабуть, кажучи такі речі, Юлія Володимирівна дуже щільно натягує на очі пов'язку справедливої Феміди і тому не помічає очевидних речей. Річ у тім, що великих дистриб'юторів лікарських препаратів усього декілька, і всі вони на слуху. Це СП "Оптима-Фарм", "БаДМ", ВВС Лтд, ЗАТ "Альба-Україна", "Артур-К", і вони контролюють близько 60 відсотків ринку розповсюдження. А вже про те, хто стоїть за цими компаніями, і зовсім дізнатися нескладно. Достатньо просто увести назву компанії в Інтернет-пошуковик і - вуа-ля - ось вони, винуватці свята. Саме так і зробила автор цієї колонки. І що ви думаєте? Власником найбільшого дистриб'ютора фармпрепаратів "Оптима-Фарм" виявився - ви не повірите - громадянин на ім'я Андрій Губський.

Цікаво, а скільки у Києві Губських? Мабуть, не більше двох десятків. Але щоб от так раптом латифундист Богдан і продавець фармацевтики Андрій Губські виявилися просто однофамільцями - щось не віриться. Те, що між цими двома людьми існує тісний сімейний зв'язок, підтвердило парламентське джерело, яке побажало залишитися невідомим. І тоді виникає запитання: а кому і на що хотіла розкрити очі Тимошенко? Адже усім відомо, що одним із головних спонсорів її блоку є саме Богдан Губський. Отже навіть трохи дивно, що Прем'єр зібралася публічно покартати брата "головного гаманця" БЮТ.

Взагалі, дуже мило, що Тимошенко не погрозила чимось страшнішим за розголос. Нехай би там ліцензію відібрала за цінове самоуправство або ще щось. Так ні ж, звичайне погрожування на кшталт "Ай-я-яй, нехороший!". Смішно. Між іншим, у нас з усім так борються - і з інфляцією, і з корупцією, і зі світовою кризою. Здається, наша влада вжилася остаточно в образ жінки бальзаківського віку, якій вже за великим рахунком все одно - аби лише капризи були задоволені і аби лише ніхто при цьому не чіпав. А з приводу соціальної несправедливості, принципового питання виживання населення країни - що там говорити, тут одним пальцем не впораєшся, особливо, якщо погрожувати ним своєму найближчому оточенню.

"Товариш" сайт українських соціалістів

Комментариев нет:

Отправить комментарий